Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Βιβλία μινιατούρες και βιβλία γίγαντες

Ποιο είναι το πιο μικρό σε μέγεθος βιβλίο στον κόσμο και ποιο είναι το πιο μεγάλο; Η ερώτηση δε διατυπώθηκε σε τηλεοπτικό παιγνίδι, αλλά είναι μια απορία που προέκυψε ξαφνικά, μάς έβαλε σε μπελάδες και αρχίσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο.
Λοιπόν, το μικρότερο βιβλίο είναι ο Χαμαιλέων του Τσέχοφ (έκδ. 1996, Ομσκ), μόλις 0.9Χ0.9 χιλιοστά, όσο ένας κόκκος άμμου! Έχει τριάντα σελίδες, εννιά γραμμές σε κάθε σελίδα και τρίχρωμες εικόνες. Φυσικά δεν μπορεί να το διαβάσει κανείς με γυμνό μάτι (δείτε το στο You Tube). Ο Πάβλοβιτς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Miniature Book Society. Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (www.mbs.org) μαθαίνουμε ότι μινιατούρες θεωρούνται όσα βιβλία δεν ξεπερνούν τις τρεις ίντσες σε πλάτος και μήκος. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πιο μικρό βιβλίο, το «Teeny Ted from Turnip Town», μεγέθους 70Χ100 μικρόμετρα (1 μικρόμετρο είναι ίσο με το εκατομμυριοστό του μέτρου!). Και τα δύο αυτά μικροσκοπικά βιβλία περιλαμβάνονται στον κατάλογο Γκίνες.
Για τα βιβλία-μινιατούρες γίνεται της… τρελής από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι η Ζαρίφα Σαλάχοβα, η οποία δημιούργησε το Μουσείο Μικροσκοπικών Βιβλίων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το μουσείο διαθέτει 4,300 μινιατούρες (από 47 χώρες), ορισμένες από τις οποίες είναι αριστουργήματα της βιβλιοδετικής και διακοσμητικής τέχνης. Το παλαιότερο βιβλίο του μουσείου είναι ένα Κοράνι του 17ου αι.  Πάντως, το μεγαλύτερο Μουσείο Μικροσκοπικών Βιβλίων στον κόσμο φαίνεται ότι βρίσκεται στην πόλη Γκορλόφκο της Ουκρανίας με 8-9.000 μινιατούρες (από 67 χώρες σε 103 γλώσσες). Η συλλογή ανήκε στον Βενιαμίν Ραζούμοφ και τη δώρισε στο δήμο της πόλης.
Τα βιβλία μινιατούρες έχουν μακρά ιστορία. Τυπώνονταν για θρησκευτικούς σκοπούς, για προπαγάνδα, ως αλμανάκ ή πρακτικοί και χρήσιμοι οδηγοί για την καθημερινότητα. Κατά το μεσαίωνα τα έφεραν μαζί τους μοναχοί ή ιππότες στη διάρκεια της μάχης. Το 1969, η αυτοβιογραφία του Ρόμπερτ Χάτσινγκτον (μινιατούρα), του «πατέρα της διαστημικής εποχής» ταξίδεψε στο φεγγάρι με το Apollo 11 και επέστρεψε στη γη.
Στον κατάλογο Γκίνες περιλαμβάνεται και τα μεγαλύτερο βιβλίο. Πρόκειται για τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί μεγέθους 2.01Χ3.08 μέτρα με 128 σελ. (εκδόσεις Εϊντούρο Γραφίκα Ετιτόρα) που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Βιβλίου του Ρίο ντε Τζανέιρο το Σεπτέμβριο του 2007. Αλλά και αυτό έχει ανταγωνιστές. Γιατί ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο βιβλίο βρίσκεται στη Μιανμάρ, στην Παγόδα Κουθοντάου. Είναι πέτρινο και διαθέτει 730 φύλλα) και 1460 σελίδες. Κάθε σελίδα έχει ύψος 3Χ5 πόδια.
Το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο είναι ο Codex Gigas (90Χ50 εκατοστά, ζυγίζει 75 κιλά), γνωστός ως η Βίβλος του διαβόλου, εξαιτίας του διαβόλου (50 εκατοστά) που κοσμεί μία από τις σελίδες του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη ρήση του Καλλίμαχου του Γραμματικού, Μέγα βιβλίον, μέγα κακόν. Ο κώδικας γράφτηκε στις αρχές του 13ου αιώνα στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Ποτλαζίτσε της Βοημίας από τον Χέρμαν τον Ερημίτη. Περιέχει τη Βίβλο στα λατινικά και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα και χρονικά. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη στη Στοκχόλμη (κλάπηκε το 1648 από τα σουηδικά στρατεύματα κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο). Πιστεύεται ότι για να φτιαχτούν τα 310 φύλλα του (αρχικά 320) χρησιμοποιήθηκε το δέρμα 160 γαϊδάρων ή νεαρών αγελάδων. Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο κωδικογράφος για να γράψει το βιβλίο, πώλησε την ψυχή του στο διάβολο.
                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου