Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Συγγραφείς εκατομμυρίων

Μπορεί στην Κύπρο τα ευπώλητα βιβλία λογοτεχνίας να μην ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες αντίτυπα και στην Ελλάδα τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, αλλά στο εξωτερικό κινούνται σε αστρονομικούς ρυθμούς. Τα δε κλασικά πια βιβλία αριθμούν δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κατάλογος με συγγραφείς που ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Εδώ, όμως, δεν περιλαμβάνεται κανένας σύγχρονος Έλληνας λογοτέχνης, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, ούτε στον Όμηρο γίνεται μνεία, αν και λογικά οι πωλήσεις των έργων του θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου. Αλλά δεν καταγράφεται ούτε ο Ντοστογιέφσκι, ο Τζόις, ο Κάφκα, ο Μαρκές, ο Μπόρχες, ο Ουγκό, ο Μπαλζάκ, ο Καμί, ο Δάντης και ο Θερβάντες. Έτσι, η λίστα δε μοιάζει και πολύ αξιόπιστη. Παρόλα αυτά, είναι, κατά κάποιον τρόπο, ενδεικτική, όσο μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα όπως η Βικιπαίδεια.
Στην κορυφή βρίσκεται ο Σαίξπηρ (μεταφράστηκε σε 103 γλώσσες) και η Άγκαθα Κρίστι (αμφότεροι πώλησαν 2 με 4 δισεκατομ. αντίτυπα!). Ανάμεσα σ’ άλλους, ξεχωρίζουν ο Ζ. Σιμενόν (500-700 εκατομ. αντίτυπα, μεταφρ. σε 57 γλώσσες), η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με 350-450 εκ. (μεταφρ. σε 65 γλώσσες), ο Τόλστοϊ (413 εκ.), η Λίνγκρεν (100-145 εκ., μεταφρ. σε 80 γλώσσες), ο Έσσε (100 εκ., μεταφρ. σε 68 γλώσσες). Στους πρώτους 20 συναντάμε μια ιδιαίτερη περίπτωση, την Ισπανίδα Κορίν Τελλάδο (απεβίωσε το 2009). Έχει πωλήσει 400 εκ. αντίτυπα, αλλά έχει συγγράψει 4000 βιβλία! Δηλ. ένα με δύο μυθιστορήματα ή νουβέλες την εβδομάδα. Για το λόγο αυτό, φιγουράρει και στον κατάλογο Γκίνες ως η συγγραφέας με τα περισσότερα βιβλία. Πρόκειται, βέβαια, για ρομάντζα! Και αν στην περίπτωση της Τελλάδο επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως η ποσότητα λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας, δε συμβαίνει το ίδιο με τον Σιμενόν (έγραψε εκατοντάδες βιβλία), καθώς αρκετά από αυτά είναι αριστουργήματα (π.χ. «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» ή «Ο ανθρωπάκος από το Αρχαγγέλσκ»). Άλλα σπουδαία ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, είναι ο Πούσκιν, ο Τόλκιν και ο Ντίκενς.
Από τους συγγραφείς που βρίσκονται εν ζωή, εκτός από τη Ρόουλινγκ (εξαιτίας του «Χάρι Πότερ» κέρδισε πάνω από ένα δις δολάρια), συναντούμε τον Στ. Κινγκ (300-350 εκ.), τον Νταν Μπράουν (120 εκ.), τον Κοέλο (92-100 εκ., μεταφρ. σε 66 γλώσσες) και τη Στ. Μέγιερ (100 εκ). Πρόκειται κυρίως για συγγραφείς που ασχολούνται με το παράδοξο, τις ιστορίες συνωμοσίας, το μεταφυσικό κόσμο.
Σε έναν άλλο κατάλογο στο διαδίκτυο, που διαρκώς αναθεωρείται, στην  ιστοσελίδα «The Best 100 Lists», το κοινό μπορεί να ψηφίσει τους 100 καλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Κι εδώ στην κορυφή με κριτήριο την ποιότητα βρίσκονται ο Σαίξπηρ, ο Ντίκενς, ο Ντοστογιέφκσι. Ανάμεσα στους 100, περιλαμβάνονται ο Όμηρος και ο Πλάτωνας. Η λίστα αυτή φαίνεται πιο έγκυρη και αξιόπιστη, αν και ο υποκειμενισμός είναι μια σοβαρή παράμετρος που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του. Κατά τα άλλα, δεν είναι να εμπιστεύεσαι και πολύ αυτούς τους καταλόγους. Σημασία έχει ο αναγνώστης να ενημερώνεται, και να ακολουθεί το ένστικτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου