Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Στην οικονομική κρίση η λύση είναι το βιβλίο, ο πνευματικός πολιτισμός

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα είναι πρωτίστως κρίση ηθική. Όπως και σε μας εδώ. Γιατί η χώρα έφτασε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, εξαιτίας της διαφθοράς, της κατάχρησης και της αυθαιρεσίας σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Θα δώσουν, επομένως, λύση τα οικονομικά μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά; Όχι, δε θα δώσουν οριστική λύση. Η λύση θα δοθεί μέσα από τον πνευματικό πολιτισμό, την καλλιέργεια και σ’ ένα μεγάλο βαθμό με την Παιδεία.
Γι’ αυτό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας καταρτίζουν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με το πρόγραμμα επιχειρείται «μια δυναμική παρέμβαση, μοναδική μέχρι σήμερα σε κλίμακα και διάρκεια». Θα εφαρμοστεί από το τρέχον έτος πιλοτικά για τρία χρόνια με κόστος πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα επεκταθεί σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας από το 2014. Στόχος είναι η «άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση και ειδικότερα η σταδιακή εδραίωση της φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο». Επίσης, «η όξυνση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η αναζωογόνηση κι ο εμπλουτισμός της φαντασίας και της εφευρετικότητας, η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και της συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Γενικότερα, η καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης μ’ έμμεσο-βιωματικό τρόπο θα ενισχύσει την ικανότητα των μαθητών στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση απόψεων και ιδεών, συμβάλλοντας στη συγκρότηση της πολυδιάστατης και δημιουργικής προσωπικότητας». Δε χρειάζονται πολλά λόγια και σχόλια από μας. Οι στόχοι που έχουν τεθεί εξηγούν και πόσο ωφέλιμο είναι το βιβλίο για τα παιδιά.
Έτσι, στα πλαίσια των δράσεων για τη φιλαναγνωσία, ανάμεσα σ’ άλλα, θα διοργανωθούν πέραν των 40 σεμιναρίων και 40 ημερίδων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θα προγραμματιστούν πάνω από 3000 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία, καθώς και συνομιλίες-συζητήσεις συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (π.χ. Skype-το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θα δημιουργήσει ειδικό στούντιο στα γραφεία του οργανισμού) και θα ενισχυθούν οικονομικά και υλικοτεχνικά 100 σχολικές λέσχες ανάγνωσης!
Στην Ελλάδα, οι ιθύνοντες, φαίνεται, λοιπόν, να κατανοούν πως η κρίση είναι βαθύτερη, δεν είναι μόνο οικονομική. Πως η μονοδιάστατη επιδίωξη του χρήματος και του κέρδους οδηγεί σε νέα αδιέξοδα και προβλήματα. Γι’ αυτό απαιτούνται όχι μόνο οικονομικά, αλλά και άλλα μέτρα που θα έχουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Εμείς στην Κύπρο το συνειδητοποιήσαμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου