Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Μια φορά κι έναν καιρό…

Μήπως ανήκετε στους γονείς που δε διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους; Αν ναι, τότε είστε μέλος της μεγάλης πλειοψηφίας. Γιατί στην Κύπρο είναι γεγονός πως δε διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας. Κι όμως, τα οφέλη για τα παιδιά είναι πολλαπλά, γιατί συμβάλλουν στη γενικότερη ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη. Σ’ αυτό κατατείνουν οι απόψεις όλων των ειδικών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, το 52 % των γονέων εξακολουθούν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους. Σε μας δεν υπάρχει ανάλογη μελέτη, αλλά το ποσοστό αυτό θα ήταν, μάλλον, πολύ πιο χαμηλό.
Η ανάγνωση ή η αφήγηση διαμορφώνουν μοναδικούς δεσμούς ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς. Οι τελευταίοι, οφείλουν, πριν τα παιδιά πάνε για ύπνο, να βρουν χρόνο, να καθίσουν μαζί του 5-10 λεπτά και να μοιραστούν μια ποιοτική εμπειρία.
Τα παιδιά μυούνται έτσι στο μαγευτικό κόσμο του βιβλίου. Και μάλιστα, όσα έρχονται σε επαφή με το παραμύθι, φαίνεται να το προτιμούν από την  τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια, γιατί ηρεμούν και χαλαρώνουν καλύτερα. Αυτό κατέδειξε έρευνα που έγινε παλαιότερα στο Οχάιο. Το παραμύθι συμβάλλει, λοιπόν, στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην ψυχική ολοκλήρωση, στην καλλιέργεια του λεξιλογίου, στην εμπέδωση της πίστης στις ηθικές αξίες. Τα παιδιά μαθαίνουν πως ο αγώνας του καλού κατά του κακού έχει ευτυχές τέλος και πως μπορεί κι αυτό να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που του παρουσιάζονται.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ανάγνωση του παραμυθιού πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ο γονιός θα διαβάζει κάθε βράδυ στο παιδί και θα ακολουθεί με το δάχτυλο το κείμενο και τις λέξεις, θα χρωματίζει το ύφος του και θα μιμείται τις φωνές των ζώων. Όταν τελειώσει το παραμύθι, ακολουθεί σιωπή, ώστε να επενεργήσει ελεύθερα στη φαντασία και το συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, που θα στοχαστεί τον αλληγορικό χαρακτήρα και τα σύμβολα της ιστορίας. Για το παραμύθι θα μπορούσε να γίνει επιλογή από τα παραδοσιακά της Κύπρου και της Ελλάδας, τους μύθους του Αισώπου, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τους αδελφούς Γκριμ. Μόνο που αυτό πρέπει πρώτιστα να αρέσει στο παιδί ή τουλάχιστον να συναποφασίζει με τους γονείς του..
Αλλά είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι με παραμύθια και παιδικά βιβλία. Και σ’ αυτήν να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση το παιδί, ώστε να τα παίρνει και να τα περιεργάζεται. Ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος να του εμφυσήσουμε την αγάπη για το βιβλίο είναι οι κοινές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη της περιοχής μας. Το παιδί θα μάθει να δανείζεται, με καθοδήγηση, ποιοτικά βιβλία. Αν οι γονείς επιθυμούν να καλλιεργήσουν από μικρή ηλικία στα παιδιά την απόλαυση της ανάγνωσης. Αν θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο χρηματιστήριο των αξιών. Έτσι, θα γίνει πράξη στην καθημερινότητα η φράση Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα
Αν είστε, λοιπόν, κι εσείς ένας από τους πολλούς γονείς που, δυστυχώς, δε διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους, αναλογιστείτε, πόσα εφόδια στερείτε από το παιδί σας να διαμορφώσει έναν ισορροπημένο χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει αργότερα τον κόσμο των μεγάλων. Αν αρχίσατε να έχετε τύψεις, βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου